Fitte Moeders in de Corona tijd

Fitte Moeders

Fit zijn is voor iedereen belangrijk, dus ook tijdens en na je zwangerschap! 

Op dit moment is het voor ons allen een vreemde tijd. Als je zwanger bent is deze periode nog net iets spannender.  Hoe zorg ik ervoor dat ik mijn zwangerschap en de periode na de bevalling in deze corona-crisis goed doorloop? Een belangrijk punt is om voldoende in beweging te blijven. Hoe doe je dit op een verantwoorde manier? Hoe kun je het beste het sporten weer oppakken in deze tijd?

Alles staat stil, iedereen zit thuis. Veel sport activiteiten gaan op dit moment niet door, de sportschool is dicht en het wekelijkse wandelrondje met de wandelgroep wordt nu even uitgesteld. Echter lijken andere activiteiten daarentegen jouw eigen tijd op te slokken. 

Het vanuit huis werken, broertjes en zusjes lesgeven en entertainen, het huishouden en thuis alles op rolletjes laten lopen. Dit vraagt allemaal nogal wat van je. Het is geen gemakkelijke opgave om binnen deze agenda ook nog tijd voor jezelf te plannen. Echter is het juist in deze hectische periode oh zo belangrijk om in beweging te blijven. Dit geldt voor iedereen, en al helemaal voor vrouwen tijdens de zwangerschap of na de bevalling. 

Het in beweging blijven tijdens de zwangerschap heeft een positief effect op de gezondheid en het herstel na de bevalling. Blijven bewegen zorgt voor het voorkomen en beperken van zwangerschapsklachten. Het helpt je enorm om je fysiek en mentaal weer goed te voelen. Normaal gesproken zouden we je aanraden om onder goede begeleiding in een groep of 1-op-1 begeleiding in beweging te komen of te blijven. In deze Corona-crisis raden we dat op dit moment even af.. Het blijft alleen zo dat het in beweging zijn erg belangrijk is! Je kunt buiten gaan wandelen, fietsen of online lessen volgen met daarin oefeningen. 

Mocht je wat inspiratie missen of geen motivatie hebben om te gaan sporten, hieronder enkele tips om je een zetje te geven in de goede richting:  

  • Doe je sportkleding alvast aan, hierdoor heb je voor jezelf al iets meer een stok achter deur om echt in beweging te gaan komen. Daarnaast zit het ook lekker :-) 
  • Kies een activiteit die jij zelf echt leuk vindt! Dit kan van alles zijn, zoals een wandeling, enkele squats, een paar keer de trap oplopen, een rondje fietsen, wat stretch- of ademhalingsoefeningen. Het is al super dat je in beweging komt
  • Ook online worden verschillende thuis work-outs aangeboden, dit kan 45 minuten zijn maar ook al van een kwartier. Maak het jezelf niet te moeilijk 
  • Sport samen met je kinderen. Plan een kwartiertje in waarin niet alleen jijzelf in beweging komt maar ook je kinderen hun energie kwijt kunnen. 
  • Door in beweging te komen krijg je meer zin om te gaan bewegen. Op de bank liggen en afwachten wanneer je zin krijgt is gedoemd om te mislukken. Loop 2 keer de trap op of maak 10 squats. De kans is groot dat je hierna zin hebt in meer 
  • Neem het bewegen op in je dagplanning, regelmaat zorgt ervoor dat je het niet vergeet. 
  • Eigenlijk zegt niemand na het doen van een work-out ‘’Goh, had ik dit toch maar niet gedaan’’. Na een work-out zul je je een stuk energieker voelen en trots zijn op jezelf!! 
  • Hierbij een  5 minuten work-out om de smaak van het bewegen alvast te pakken krijgen

Stay Safe! - Lotte