De sportscholen zijn weer open: hoe maak je de beste start?

Na lang wachten mogen we dan eindelijk weer van start! Vanaf vandaag zijn de sportscholen open en mag je binnen sporten. Natuurlijk wil iedereen meteen weer voor de volle 100% aan de slag gaan: zowel jong als oud staan te springen om weer in beweging te komen!


Maarrrr, hoe zorg je er voor dat je met het trainen niet meteen te hard van stapel loopt? Bouw jij je trainingen op een verstandige manier op? En wat kun je doen om blessures te voorkomen? 
Een blessure, groot of klein, kan je trainingsdoelen snel in het water gooien.. Het kan heel wat tijd en energie kosten om hier van af te komen. Daarom: voorkomen is beter dan genezen! 
Het is dus zeker de moeite waard om je trainingsschema onder de loep te nemen. 

Wij laten zien welke strategieën jij kan inzetten om blessures te voorkomen. 

Ben je er klaar voor? 

> Oude blessures oplossen 
Een van de grootste risicofactoren voor een sportblessure is een voorgaande blessure. Het is ontzettend belangrijk om je ‘’zwakke plekken’’ te blijven trainen, zodat dit later geen struikelblok wordt.  

> Balans tussen rust en training 
Slaap is niet de enige manier om te rusten. Je geeft je lichaam ook tijd om te herstellen van een training door herstelmomenten in te lassen tijdens en maar ook na het sporten. 

> Bouw op 
Iedereen wil graag zo snel mogelijk weer op zijn of haar eigen trainingsniveau zitten. Helaas heeft spieropbouw 6 weken de tijd nodig. Verwacht dus ook niet van je lichaam dat je binnen enkele trainingen weer op je oude niveau zit en ga daarom de eerste trainingen niet meteen tot je limiet. Door één herhaling minder uit te voeren dan dat je eigenlijk zo kunnen, houdt je lichaam meer energie over voor herstel. Sla een extra rondje bankdrukken over en bewaar de laatste extra sprint ronde tijdens de voetbaltraining voor de volgende keer! 

> Warm op tot je warm bent 
De momenten waarop blessures vaak ontstaan zijn aan het begin van de training, omdat je nog niet warm bent. Of aan het eind, doordat je moe bent. 
Dit is makkelijk te voorkomen. Warm op tot dat je echt warm bent! Hierbij hoor je te zweten. 
Alleen hoe richt je een warming-up nou in? Start als eerste met oefeningen gericht op het omhoog brengen van je hartslag, zoals een rondje rennen rondom het voetbalveld en enkele jumping jacks. Ga verder met het los maken van de gewrichten die je wilt gaan trainen. Het denkbeeldig ‘hoelahoepen’ of armen zwaaien is een voorbeeld hiervan. Doe enkele stabiliteit oefeningen om de romp spieren aan te spreken. Zodra je begint te zweten verhoog je de intensiteit van de warming-up.

Met bovenstaande tips ga je goed voorbereid weer met je trainingen van start!

Heel veel succes en sport plezier!

Wil je graag afspraak maken voor personal training of nog meer adviezen om blessures tegen te gaan? 

Klik hier voor onze online agenda, mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 053-7850601