Ortho (Gezonde) Moleculaire (Moleculen) Therapie

Bij Weerfit is onze collega Job sinds begin dit jaar officieel erkend orthomoleculair therapeut. Nu zullen een aantal van jullie deze term wel kennen maar ik geloof ook dat er veel zullen zijn die denken wat is dat nou voor een term!

Zoals de titel al beschrijft betekent orthomoleculair; Gezonde moleculen! Daar is iedereen toch naar opzoek? Maar wat houdt dit vak nou precies in? Ik zal jullie in deze blog uitleggen waar het vak op is gebaseerd en wat het voor jou kan betekenen!

Voedingsleer

Macronutrienten, micronutrienten, resoleomics ; zomaar termen die voorbij kwamen gedurende dit blok. Wat zit er momenteel in onze voeding? Ooit gehoord van Anti-Nutrienten of Neu5Gc? Nou ik dus niet, of wist jij dat proteïne de bouwstenen zijn die jouw lichaam nodig heeft om te kunnen herstellen en op te kunnen bouwen? En om deze bouwstenen optimaal te kunnen gebruiken je een mix van mineralen nodig hebt die je het beste uit groente kunt halen, 300-500 gram per dag! Nu hoor ik je denken, dat is best veel.. hoe en wanneer zou ik dat dan moeten eten? Probeer eens een omelet te maken in de ochtend met een uitje, knoflook, paprika en wortel! Of stoom wat groente die je in de lunch kunt opeten! Soms moet je geijkte patronen doorbreken om fitter, sterker & gezonder te worden:) 

Geneeskunde

Orthomoleculaire geneeskunde kan worden beschouwd als de kunde van het helen met behulp van voeding in al zijn vormen. Voeding als medicijn is net zou oud als de historie van de mens. De Chinese en oud Griekse geleerden beschrijven voedingsinterventies als middel om fitter te worden al duizenden jaren geleden.  Het verhaal van scheurbuik zal bij velen van jullie ook wel bekend zijn; Zeelui die soms maanden op schepen zaten en de overtocht niet redde door een Vitamine C tekort. Toen James Cook aantoonde dat verse groente en fruit scheurbuik kon voorkomen, werden de schepen hier volop mee bevoorraad! Waarom nou vitamine C? Door vitamine C wordt de soepelheid van bindweefsel behouden en zal bij bijvoorbeeld scheurbuik ervoor zorgen dat de buik soepel blijft. In onze huidige maatschappij wordt het veel ingezet bij ontstekingsziekten o.a. Reuma of bij spierblessures om de souplesse van het bindweefsel optimaal te houden!
Kortom de leer over welke voeding voor wie belangrijk kan zijn en wat jij als ouder zou moeten eten, als sporter of waar je op moet letten als je rugklachten hebt.

Evolutionaire gezondheidsleer

Waar komen wij vandaan? Sinds wanneer zijn wij homo Sapiens? Hebben onze voorouders ook Sushi gegeten.. of Argentijnse biefstuk.. of Pasta bolognese.. of veganistische Schnitzels.. ?  Moeten wij dan ook altijd eten wat onze grootouders hebben gegeten vroeg ik mijzelf af, waarom is lokaal eten goed voor je (naast dat het goed voor de lokale boeren/telers is)? 

Paleodieet was voor 10jaar geleden helemaal het, leven als een oermens, eten als een oermens, bewegen als een oermens (maar dan wel met de standaard van nu). Nu Vegetarisch of veganistisch, omdat het goed is voor de natuur en uiteindelijk ook goed is voor lichaam. Of misschien toch maar Intermittent Fasting of Ketogeen eten.. 

Hoe oud worden wij tegenwoordig? En hoeveel jaar leven wij eigenlijk dat wij gezondzijn? Oftewel een leven zonder chronische ziektes of dagelijks medicijn gebruik. 

Is zitten het nieuwe roken? Is stoppen met roken een voorbode op obesitas of diabetes? Moet ik naar Bootcamp of Crossfit om fit te zijn of voldoet 30min wandelen met de hond ook als activiteit?

Kan ik controle krijgen over mijn Hormonale klachten? – Monique 57jaar

Ik zit nog vol van gisteren maar MOET van mijzelf ontbijten – Miranda 22 jaar

Krijg ik ooit nog weer energie? – Peter 36 jaar papa van 2 jonge kinderen

Ik heb alles al geprobeerd maar kan maar niet afvallen – Annette 48 jaar

Mijn achillespezen doen al 4jaar pijn met hardlopen – Pim 28 jaar

Zoveel vragen met evenveel oplossingen, er bestaat geen gouden standaard voor iedereen. Deze is afhankelijk van enorm veel factoren. Als orthomoleculair therapeut bekijken we de gehele filmvan de cliënt, oftewel we lopen alles na van geboorte tot het moment dat je binnen loopt voor de intake. Je voedingspatroon; krijg jij de voedingsstoffen binnen die jij nodig hebt? Maar ook, Kan jouw lichaam de voedingsstoffen wel optimaal benutten en gebruiken? Je levensstijl: Beweeg je voldoende of beweeg jij te veel? Hoe veel uur slaap jij of beter gezegd hoeveel rust krijgt jouw lichaam gedurende een dag? Waar loop jij tegen aan in jouw leven? Wat zou jij graag veranderd zien worden? 

Orthomoleculaire therapie kan in worden gezet voor volgende indicaties:

  • IBS / Spastische darm / Obstipatie
  • Hormonale klachten
  • Moeheid, lusteloosheid
  • Huidproblematiek
  • Spier en gewrichtsproblematiek
  • Chronisch vermoeidheidsyndroom 
  • Afvallen
  • Verzwakt immuunsysteem
  • Sterker willen worden
  • Burn-out
  • Depressie

Wil jij graag meer weten over orthomoleculaire therapie of graag een afspraak maken? 

Klik hier voor onze online agenda, mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 053-7850601 .