Waarom is omega 3 nou belangrijk?

Geschreven door John: 

Waarom is omega 3 nou zo belangrijk?

Omega 3 zijn essentiële meervoudige onverzadigde vetzuren die het lichaam niet zelf aan kan maken, maar nodig heeft om de geestelijke en lichamelijke gesteldheid optimaal te kunnen laten functioneren.  Daarnaast zorgt het omega 3 voor het bevorderen van: het natuurlijke afweersysteem, voor schone en soepele bloedbanen, een regelmatige hartfunctie en soepele botten/gewrichten. Kortom….een must have voor jouw lichaam! 

Wat is nu precies omega 3?

Het antwoordt op deze vraag ligt wat complex, dus ga hier maar even goed voor zitten! Het omega 3 komt voor in drie verschillende vormen, Waaronder: EPA(eicosapentaeenzuur), DHA (docosahexaeenzuur). Deze 2 vetzuren kunnen in principe worden geproduceerd uit het vetzuur ALA( alfalinoleenzuur). Dit is het  vetzuur dat aanwezig is in chiazaad,lijnzaad, hennep, walnoten, tarwekiemen en sojaolie. ALA is een essentieel vetzuur. Dit houdt in dat het lichaam het niet zelf aan kan maken en dit vetzuur via je voeding binnen moet krijgen. Doordat de omzetting van ALA in EPA en voornamelijk DHA zeer beperkt is doordat, ALA maar maximaal 5% om kan zetten in DHA en EPA is het beter om deze  twee benodigde vetzuren uit vette vis te halen zoals: zalm, haring, makreel, ansjovis en sardines. Dus voor onze visfavorieten onder ons een smakelijke opgave.

Picture1

Overal in het lichaam omega 3! 

Omega 3 vetzuren zijn in hoge concentratie aanwezig in de hersenen, zenuwweefsel en netvlies en daarom van groot belang voor de hersenen, zenuwfunctie en het gezichtsvermogen. Dit betekent natuurlijk niet dat de bril nu in de la kan blijven. Voornamelijk het vetzuur DHA zijn betrokken bij het doorgeven van signalen onderling en in de cellen van het menselijk lichaam. De vetzuren worden ingebouwd in de cellen van het afweersysteem en spelen daardoor een onmisbare rol voor het immuun respons. In andere woorden heeft het een preventieve functie tegen ziekte.

Preventief en ondersteunend te werk gaan met je vetzuren!

Een goede omega 3 vetstatus heeft een positieve invloed op onze intelligentie, denkvermogen, geheugen en concentratievermogen. Dus voor een kleine tegemoetkoming in de studie is hier een ondersteunende tip!  Voor het omlaag brengen van de systolische bloeddruk(bovendruk) is omega 3 een doeltreffend middel. Vanuit verschillende studies is er wetenschappelijk bewezen dat het de bovendruk met 4,5 mm Hg bij mensen zonder medicatie gebruik kan verlagen, dit werkt uitermate ook doeltreffend bij mensen die graag hun cholesterol willen verlagen. Voor de zwangere of voedende vrouw is omega 3 een belangrijke factor voor de ontwikkeling van de hersenen en het netvlies van het kind. Deze gezondheidseffecten gelden voornamelijk voor het eten van vis en geen visoliesupplementen. ALA is nodig voor de normale groei en ontwikkeling van het kind.

Picture2

Hoeveel Omega 3 heb ik nu nodig?

De verhouding tussen omega 3 en 6 zou 1:2 moeten zijn, met ons voedingspatroon is dit vaak 1:15 of zelfs 1:20. Hierdoor bestaat de kans op sterkere ontstekingen en pijn gewaarwording iets wat je liever wilt voorkomen. Voor de inname van ALA heeft de gezondheidsraad  een adequate inname vastgesteld. Het advies geld dat  1% van de calorieën die je dagelijks nodig hebt van ALA afkomstig is. Een voorbeeld hiervan is: een vrouw heeft dagelijks 2000 calorieën nodig dus 2 gram ALA per dag. Voor de visvetzuren adviseert de gezondheidsraad volwassenen om 200 milligram omega 3 vetzuren uit vis  binnen te krijgen.  Voor de  niet visliefhebbers is er zeker een alternatief om toch de dagelijkse omega 3 binnen te krijgen. Een optie hiervoor zijn visolie capsules. Vissen halen hun omega 3 namelijk uit algen. Er is nog een alternatief om supplementen met omega 3 vetzuren van algen of groenlipmossel te gebruiken. Met behulp van deze informatie wensen wij jullie een smakelijke gezondheid tegemoet!!

Picture3